RKAVV ving stilletjes 75 asielzoekers op
'We wilden er geen ruchtbaarheid aan geven'
Twee weken lang bivakkeerde een groep van 75 asielzoekers op het sportcomplex van RKAVV in Leidschendam. ,,We wilden er geen ruchtbaarheid aan geven om die mensen ongestoord te laten genieten", zegt Alex Wijnen, voorzitter van de voetbalclub.
Door: NICO HEEMELAAR Algemeen Dagblad 27 juli 2022 Foto's: Fred Leeflang
De sportkantine, waar het eerder deze maand een drukte van belang was, ligt er nu uitgestorven bij. Zelfs clubicoon Jonas Bloemen - met 23 jaar nu al lid van verdienste - heeft inmiddels zijn koffers gepakt voor een vakantie op Ibiza. ,,Even bijkomen", zegt hij. ,,Maar het was een ervaring die ik voor geen goud had willen missen."
WIJZIJNRKAVV
RKAVV probeert meer te zijn dan een voetbalvereniging. Overal in de kantine en rond de velden hangt in koeienletters de slogan waarmee de club zich afficheert als instelling waar iedereen welkom is en zich veilig moet voelen. 'Wij zijn RKAVV', luidt de leus. Er is zelfs een eigen domeinnaam op internet. 'Wij willen onze sponsorgelden niet alleen inzetten om de club draaiende te houden', staat op die site te lezen. 'Wij willen verantwoordelijkheid nemen voor onze rol in de maatschappij'. Alex Wijnen: ,,RKAVV investeert in maatschappelijke projecten. Zo houden we eenmaal per jaar het festival Unlimited, bedoeld om mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders een onbezorgde dag te bezorgen. De coronatijd hebben we aangegrepen om ons clubhuis te verbouwen. We zijn in die periode ook begonnen met het aanbieden van maaltijden voor ouderen en het zangkoor van de kerk heeft hier toen gerepeteerd. Wij zijn het buurthuis van de toekomst."
Warm welkom
Omdat de voetbalclub in nauw contact met de gemeente staat, kwam vanuit die hoek het verzoek mee te helpen aan de tijdelijke opvang van een groep asielzoekers. Van 29 juni tot 12 juli hebben ze gebivakkeerd in de sporthal die aan de RKAVV-kantine grenst. Vrijwilligers van de club hebben in alle opzichten meegewerkt om ze een warm welkom te geven. Met de tijdelijke opvang voldeed de gemeente Leidschendam-Voorburg aan de oproep van het kabinet om tijdelijk opvang te regelen voor asielzoekers die niet terecht kunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ook de gemeente Den Haag deed dat in dezelfde periode voor eveneens 75 asielzoekers. In Den Haag verbleven ze in het Teleport Hotel, in Leidschendam werd de sporthal omgebouwd tot units met elk vier bedden.
Honderdjarig bestaan
,,Het weekend voor hun aankomst hadden we in de sporthal ons jubileumfeest voor het 100-jarig bestaan van RKAVV", zegt Jonas Bloemen, die de activiteiten voor de asielzoekers begeleidde. ,,Omdat de hal 's ochtends na het feest leeg moest zijn, hebben we met onze vrijwilligers de nacht doorgewerkt. Na hun aankomst hebben we de asielzoekers zelf gevraagd wat wij als club voor ze konden betekenen." In luttele tijd werd een tafeltennistafel geregeld, de jeugdtrainer ging bootcamps opzetten en omdat veel gasten een balletje wilden trappen maar geen sportkleding hadden, zette de club een inzamelactie op. ,,In no time hadden we honderd paar voetbalschoenen binnen", zegt Jonas Bloemen. ,,Zelf hadden we nog stapels oude 'Wij zijn RKAVV'-shirtjes liggen. Die hebben we uitgedeeld en hopelijk dragen ze die nog steeds met trots."
Te empatisch
Een van de meegekomen begeleiders van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) fluisterde de clubleiding in de oren dat RKAVV niet te empathisch moest zijn, omdat de overgang naar reguliere opvang voor de asielzoekers dan te zwaar zou kunnen zijn. Jonas Bloemen heeft nog steeds contact met enkele van de gasten die na hun verblijf in Leidschendam zijn uitgewaaierd over het land. ,,Hun verhalen waren soms schrijnend", zegt hij. ,,Iedereen was ontzettend dankbaar. Als onze club volgend jaar opnieuw zo'n verzoek krijgt, doen we het zeker weer."
De voorzitter knikt instemmend: ,,Absoluut!"